Oliwier z oliwą z oliwek

Sałatka z winogronami i orzeszkami piniowymi

  • na zimno
  • 2 osoby
Oliwier z oliwą z oliwek

Oliwier z oliwą z oliwek

Składniki:

  • mała kiść czerwonych winogron
  • garstka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
  • 2 garści sałaty masłowej, dębowej lub rollo rosso
  • marchewka
  • pietruszka (korzeń)
  • Oliwier z oliwą z oliwek
  • limonka
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej Oliwiera i smaż warzywa do czasu, aż się zarumienią. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Następnie umyj winogrona i podziel je na połówki. Orzeszki piniowe upraż na patelni. Tak przygotowane składniki: winogrona, orzeszki oraz usmażone warzywa ułóż na sałacie, polej sosem przygotowanym z Oliwiera, octu winnego, soku z limonki, soli i pieprzu. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis