Oliwier z oliwą z oliwek

Rozmarynowe steki wołowe

  • na ciepło
  • 2 osoby
Oliwier z oliwą z oliwek

Oliwier z oliwą z oliwek

Składniki:

  • 300g polędwicy wołowej lub innego mięsa wołowego np. ligawy
  • kalafior romanesco
  • 1/2kg młodych ziemniaków
  • Oliwier z oliwą z oliwek
  • 150ml gęstego jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól
  • tymianek
  • pieprz marynowany

Przygotowanie:

Mięso pokrój w cienkie plastry, oprósz solą i pozostaw w temperaturze pokojowej do ogrzania. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie ułóż je na drewnianej łyżce i pokrój w cienkie plasterki w ten sposób, aby spód ziemniaka pozostał niepocięty. Ziemniaki posmaruj Oliwierem, posyp solą i tymiankiem, a następnie zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Kalafior romanesco podziel na różyczki, posmaruj Oliwierem, lekko posól. Włóż kalafior do piekarnika i zapiekaj razem z ziemniaczkami przez kolejne 20 minut. Rozgrzej patelnię grillową, dodaj Oliwiera oraz rozmaryn i smaż steki przez 2-4 minuty z każdej strony. Jeśli nie lubisz krwistych steków, przed smażeniem włóż je do woreczka strunowego, szczelnie zamknij i gotuj przez 10 minut w wodzie. Steki podawaj z upieczonym kalafiorem, ziemniakami i sosem czosnkowym. Aby przygotować sos czosnkowy, do miseczki dodaj jogurt oraz przeciśnięty przez praskę kuchenną ząbek czosnku. Sos dopraw do smaku solą i polej nim przygotowane steki. Gotową potrawę posyp marynowanym pieprzem. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis