Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Zupa curry z krewetkami

  • na ciepło
  • 2 osoby
Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 1/2l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 150ml mleka kokosowego
  • 6-8 średnich krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 50g ryżu basmati lub białego 
  • nieduży batat
  • Oliwier sezamowo-rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek imbiru 
  • papryczka chili
  • szczypta curry
  • szczypta kurkumy 
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Świeże krewetki opłucz i osusz. W rondlu z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość Oliwiera sezamowo-rzepakowego, dodaj przeciśnięty przez praskę kuchenną czosnek i imbir, posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Całość smaż przez około minutę cały czas mieszając. Dodaj krewetki i obsmaż je po 30 sekund z każdej strony. Zdejmij rondel z ognia, a gdy całość nieco ostygnie, zalej powoli bulionem.

Do tak przygotowanych składników dolej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj surowy ryż i pokrojonego w kostkę batata. Gotuj do czasu, aż składniki staną się miękkie. Jeśli zupa będzie za mało słona, podczas gotowania możesz dodać odrobinę sosu sojowego. Po ugotowaniu, zupę dopraw sokiem z cytryny i bezpośrednio przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis