Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Placki mandaryńskie z indykiem

  • na ciepło
  • 2 osoby
Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 250g udźca z indyka
  • 2 marchewki
  • nieduża kapusta pekińska
  • ogórek zielony
  • 150g mąki
  • 120ml gotującej się wody
  • Oliwier sezamowo-rzepakowy
  • czosnek
  • miód
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • mieszanka zmielonych przypraw: pieprz czarny, kmin rzymski lub anyż, goździki, cynamon
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • sól

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę z wyżej wymienionych zmielonych przypraw, posiekanego czosnku, miodu, octu oraz sosu sojowego. Mięso pokrój na kilka niezbyt grubych kawałków, natrzyj marynatą i odstaw do lodówki do czasu przygotowania ciasta. Do mąki wlej gorącą wodę, dobrze wymieszaj i rozrób w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie ciasto uformuj w wałek i podziel na 6 równych części. Każdą z części lekko rozwałkuj. Pierwszy placek posmaruj Oliwierem sezamowo-rzepakowym, połóż na nim drugi placek i rozwałkuj. Tak złożone razem dwa placki smaż na patelni lekko posmarowanej Oliwierem sezamowo-rzepakowym do czasu aż lekko się zarumienią. Po usmażeniu zdejmij z patelni placki i rozdziel je. Czynność powtórz z pozostałymi plackami. Mięso z indyka usmaż na patelni, na Oliwierze sezamowo-rzepakowym, a następnie pokrój je na cienkie paski. Marchewkę i ogórka pokrój w słupki, a kapustę pekińską w cienkie paski. Mięso razem z warzywami zawiń w placki.

Gotową potrawę podawaj z sosem śliwkowym. Aby go przygotować wymieszaj powidła z dwiema łyżkami Oliwiera sezamowo-rzepakowego i dopraw solą do smaku. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis