Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Jabłkowe różyczki z ciasta francuskiego

  • na słodko
  • 12 babeczek
Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 12 płatów ciasta francuskiego 30x5 cm
  • 5-6 jabłek z czerwoną skórką
  • Oliwier sezamowo-rzepakowy
  • jajko
  • 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. W garnku zagotuj około pół litra wody z miodem i cytryną. Do wrzącej wody dodaj plasterki jabłek i gotuj przez około minutę, do czasu aż plasterki zmiękną. Jabłka odcedź i pozostaw na talerzu do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj paski ciasta francuskiego. Każdy pasek ciasta posmaruj Oliwierem sezamowo-rzepakowym, posyp cukrem i cynamonem. Na cieście ułóż plasterki jabłek tak, aby ich półokrągła część wystawała około 1,5 cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki jabłek powinny lekko na siebie nachodzić. Ciasto z jabłkami zwiń w luźny rulon, ułóż na blasze, posmaruj boki roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia jabłka zaczną się zbyt mocno przyrumieniać, przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu, przygotowane różyczki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis