Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Hummus klasyczny i smakowy

  • na zimno
Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Oliwier sezamowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 500g ciecierzycy z puszki
  • 10 łyżek ziaren sezamu
  • 3-4 łyżki Oliwiera sezamowo-rzepakowego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z całej cytryny 

Dodatki smakowe:

  • 1/4 szklanki ziaren granatu
  • 1/4 pomarańczy
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Uprażony na patelni sezam zmiel, a następnie wymieszaj z Oliwierem sezamowo-rzepakowym, sokiem z cytryny i czosnkiem. Całość dokładnie zmiksuj w blenderze aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Jeśli pasta okaże się zbyt sucha, możesz dodać trochę zimnej wody lub użyć wody pozostałej po odsączeniu ciecierzycy. Hummus doskonale smakuje z dodatkiem rukoli lub posiekanej pietruszki.

Możesz również zrobić wersję smakową, na przykład z dodatkiem ziaren granatu, orzechów włoskich i kawałków pomarańczy bez błonek. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis