Oliwier
sezamowo-rzepakowy

To połączenie oleju z prażonych nasion sezamu 70% i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 30%. Dzięki temu  produkt łączy w sobie nie tylko walory zdrowotne obu olejów, ale też pozwala uzyskać doskonałe walory sensoryczne - wyważony smak prażonego sezamu i odpowiednio intensywny sezamowy zapach. Oliwier sezamowo-rzepakowy jest tym samym delikatny, lekko słodkawy, prażony a jednocześnie pozbawiony goryczki. Świetnie sprawdza się podczas smażenia a dodany do ciast nadaje im przyjemny aromat. Jednak największe bogactwo walorów smakowych doświadczamy używając go na zimno np. do sałatek, dessingów lub humusu.

Oliwier sezamowo-rzepakowy inspiruje do tworzenia nowych potraw, ale też w prosty sposób odmieni i urozmaici Twoje codzienne potrawy. Użyj i przekonaj się.

Olej sezamowy
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

Olej sezamowy

Zawiera wiele cennych związków, np. sezaminę i sezamolinę. Jego cechą charakterystyczną jest odporność na wysokie temperatury. Już w starożytności doceniano też jego naturalne właściwości konserwujące, z tego powodu w Grecji dolewano go do innych olejów, aby przedłużyć ich świeżość.

Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

To olej niezwykle cenny żywieniowo. Charakteryzuje się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest również naturalnym źródłem kwasów Omega 3 oraz witamin E i K. Wysoka stabilność tego oleju powoduje, że jest także jednym z najlepszych olejów do smażenia.

Oliwier z oliwą z oliwek Oliwier arachidowo-rzepakowy