Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Tarta z kurczakiem i serem lazur

  • na ciepło
  • 2 osoby
Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 3 płaty ciasta francuskiego (około 10 x 20cm)
  • pierś z kurczaka
  • 125g sera lazur
  • 125g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • Oliwier pistacjowo-rzepakowy
  • mała garść pistacji
  • świeży tymianek
  • sól
  • papryka czerwona
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Formę do tarty posmaruj Oliwierem pistacjowo-rzepakowym i delikatnie posyp mąką. Ciasto francuskie podziel na trzy porcje. Pierwszą z nich rozwałkuj, nie zapominając o prószeniu mąką, aby zapobiec sklejaniu się ciasta. Ciasto przełóż do formy i posmaruj niewielką ilością Oliwiera pistacjowo-rzepakowego. Czynność tę powtórz z drugim kawałkiem ciasta, po czym przełóż je do formy na pierwszą porcję ciasta. Trzeciego kawałka ciasta nie smaruj olejem po rozwałkowaniu - dołóż je do formy na wierzch uprzednio ułożonych porcji ciasta.

Nadmiar ciasta obetnij wzdłuż krawędzi formy np. przy pomocy wałka kuchennego. Przed pieczeniem ciasto należy obciążyć mniejszym naczyniem aby nie wyrosło w piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.

Kurczaka pokrój w kostkę, posyp solą i papryką, a następnie podsmaż na patelni z Oliwierem pistacjowo-rzepakowym. Tak przygotowanego kurczaka połóż na upieczonym cieście i dodaj pokrojony w kostkę ser.  W misce wymieszaj śmietanę z roztrzepanymi jajkami, odrobiną soli, startą gałką muszkatołową oraz pistacjami. Tak przygotowaną masą zalej tartę.

Tartę piecz przez około 30 minut aż do ścięcia masy i uzyskania rumianego koloru. Gotową potrawę posyp świeżym tymiankiem. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis