Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Sałatka z kurczakiem w panierce z pistacji

  • na zimno
  • 2 osoby
Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • garść orzeszków pistacjowych
  • 1/2 awokado
  • garść pomidorków daktylowych
  • 2 garście sałaty rzymskiej
  • Oliwier pistacjowo-rzepakowy
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • zielony pieprz

Przygotowanie:

Pistacje obierz i pokrusz na drobne kawałki. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwie części, oprósz solą i pieprzem i obtocz w pokruszonych pistacjach. Aby składniki lepiej przylegały do panierki, mięso możesz najpierw obtoczyć w białku jajka. Smaż kawałki piersi z kurczaka na rozgrzanej patelni z Oliwierem pistacjowo-rzepakowym. Sałatę umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Awokado umyj, obierz i połówkę pokrój na plasterki. Następnie umyj i podziel na połówki pomidorki daktylowe. Usmażone mięso pokrój na plasterki i ułóż na sałacie. Następnie dodaj awokado i pomidorki. Gotową sałatkę podawaj z sosem czosnkowym. Aby go przygotować do miseczki wlej pół szklanki jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki Oliwiera pistacjowo-rzepakowego. Dodaj przeciśnięty przez praskę kuchenną czosnek oraz świeżo zmielony zielony pieprz a następnie dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis