Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Muffinki czekoladowo-pistacjowe

  • na słodko
  • 12 muffinek
Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • czekolada deserowa
  • 1/2 szklanki Oliwiera pistacjowo-rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści pistacji

Przygotowanie:

Do pierwszej miseczki wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, czekoladę pokrojoną w małe kawałki oraz połowę pokruszonych pistacji. W drugiej miseczce roztrzep jajko i dodaj do niego mleko oraz Oliwiera pistacjowo-rzepakowego. Następnie połącz składniki suche z pierwszej miseczki z mokrymi przygotowanymi w drugiej mieszając je łyżką bądź miksując mikserem na wolnych obrotach. Tak przygotowaną masę nakładaj do foremek do 3/4 ich wysokości. Muffinki piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut. W czasie pieczenia sprawdzaj wykałaczką, czy muffinki są już upieczone. W tym celu wbij w babeczkę wykałaczkę - jeśli pozostanie ona sucha, babeczka jest upieczona. Gotowe muffinki posyp resztą pokruszonych pistacji. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis