Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Jajka zapiekane w kokilkach

  • na ciepło
  • 4 koliki
Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Oliwier pistacjowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 plastry chudego wędzonego boczku
  • Oliwier pistacjowo-rzepakowy
  • kawałek tartego parmezanu
  • 200g świeżego szpinaku baby
  • 150g śmietany
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona

Przygotowanie:

Liście szpinaku opłucz i sparz wrzątkiem. Przygotuj jajka - ostrożnie oddziel białka od żółtek. W oddzielnej miseczce przygotuj masę szpinakową: wlej białko jajka, dodaj szpinak, śmietanę, dwie łyżki Oliwiera pistacjowo-rzepakowego i połowę tartego parmezanu. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. W kokilkach ułóż boczek tak, żeby plaster przylegał do ścianek, następnie wlej przygotowaną wcześniej masę szpinakową, a na nią ostrożnie wlej żółtko jajka. Posyp parmezanem i oprósz papryką. Tak przygotowaną potrawę piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut aż żółtko lekko się zetnie, a boczek delikatnie zarumieni. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis