Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Tagliatelle z orzechami

  • na ciepło
  • 2 osoby
Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 300g drobnych pieczarek
  • nieduża cebula
  • 200g śmietany
  • Oliwier arachidowo-rzepakowy
  • garść orzechów np. włoskich, nerkowca, arachidowych
  • liście bazylii
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Pieczarki umyj, osusz i pokrój na połówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej Oliwiera arachidowo-rzepakowego i smaż pieczarki z cebulą aż do uzyskania złocistego koloru. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodaj posiekane orzechy. Smaż przez chwilkę, a następnie dolej śmietanę (jeśli chcesz, żeby sos miał bardziej słodki, a nie kwaśny smak, zamiast śmietany możesz użyć śmietanki do sosów). Całość przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmniejsz ogień i duś jeszcze kilkanaście minut. Przygotowany sos podawaj z makaronem tagliatelle i udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis