Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Orientalny gulasz z kurczakiem i warzywami

  • na ciepło
  • 4 osoby
Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • papryka czerwona lub pomarańczowa
  • nieduża cukinia
  • mały bakłażan
  • 200g ryżu basmati
  • Oliwier arachidowo-rzepakowy
  • 2 garści orzeszków arachidowych 
  • 200ml śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • kostka rosołowa 
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki curry
  • kolendra 
  • szczypta chilli

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka polej Oliwierem arachidowo-rzepakowym, dodaj przeciśnięty przez praskę kuchenną czosnek oraz imbir, a następnie posyp curry i chilli. Całość odstaw na chwilę do lodówki. Warzywa pokrój w kostkę, posyp bakłażana solą i odstaw na kilka minut, aby utracił swoją charakterystyczną goryczkę. Na suchej patelni upraż orzeszki arachidowe. Na oddzielnej patelni rozgrzej Oliwiera arachidowo-rzepakowego, dodaj kostkę rosołową i wymieszaj. Do tak powstałego bulionu wrzuć przygotowane wcześniej mięso i smaż przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj warzywa i całość smaż jeszcze przez kilka minut. Wymieszaj przecier pomidorowy ze śmietaną i dolej do usmażonego mięsa z warzywami. Dodaj prażone orzeszki i skrop sokiem z cytryny. Gulasz duś na małym ogniu pod przykryciem przez kilkanaście minut. Przygotowaną potrawę posyp kolendrą i podawaj z ryżem basmati. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis