Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Naleśniki amerykańskie z owocami

  • na słodko
  • 2 osoby
Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 2 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 350-400ml mleka
  • 50ml Oliwiera arachidowo-rzepakowego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Oliwier arachidowo-rzepakowy do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dokładnie ubij jajka, dodaj mleko i Oliwiera arachidowo-rzepakowego. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dopraw szczyptą soli. Wszystkie składniki połącz dokładnie mieszając aż ciasto uzyska gęstą konsystencję. Smaż naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością Oliwiera arachidowo-rzepakowego aż do uzyskania pięknego złotego koloru. Smak naleśników doskonale uzupełnią dodatki np. miód i sezonowe owoce: maliny, porzeczki czy borówki amerykańskie. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis