Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Ciasto owocowo-cytrynowe

  • na słodko
  • forma 25 cm
Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Oliwier arachidowy z olejem rzepakowym

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml Oliwiera arachidowo-rzepakowego
  • szklanka cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • garść malin i jeżyn lub innych owoców

Przygotowanie:

Owoce umyj i dokładnie osusz. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj Oliwiera arachidowo-rzepakowego oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste, można dodać odrobinę wody. Jeśli chcesz, aby ciasto miało intensywny żółty kolor, dodaj do mąki szczyptę kurkumy. Cytrynę umyj, sparz i wyciśnij sok, a skórkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Startą skórkę i sok z cytryny dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj owoce. Całość przelej do formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 50-60 min. Smacznego!

Poprzedni przepis Następny przepis